donderdag 23 maart 2017

Kunstenaar: Yuri Veerman

Vorig jaar tijdens de basisopleiding heb ik 2 periodes les gehad van Yuri Veerman. Hij heeft de Stardust machine ontworpen. Verder heb ik eigenlijk nooit verder gekeken naar zijn werk, tot vandaag. Ik maak voor C&P De Ondergrondse een concept voor een smokkel machine en dit deed mij denken aan de Stardust Machine van Yuri.
Zijn site: http://yuriveerman.nl/HOME

Hier een kort filmpje over een aantal werken van hem:




http://yuriveerman.nl/Stardust

Ik vind het concept van zijn machine erg interessant, omdat je dus de waarde van iets verandert. Het is aan de kijker of je het potje stardust meer waard vindt dan je euro. Hij zegt: ''To me, the interesting part about a euro coin is that it’s more than a piece of metal, it’s the physical manifestation of an agreement between people. Although the material value of a coin is exactly the same as the dust you get when you grind it, the coin is accepted as something valuable because everybody agrees it has value. This follows that, as soon as people break the agreement, the money loses its value.'' 
Ik vind de gedachtegang van Yuri erg inspirerend. Hetzelfde materiaal maar dan in een andere vorm is ineens niets waard, omdat we dit niet met elkaar hebben afgesproken. De uitvoering van zijn machine is eigenlijk heel simpel als we het over de buitenkant hebben. Dit vind ik erg goed en ik wil dit ook graag in mijn eigen werk verwerken. 

http://yuriveerman.nl/Putin-a-rainbow

''In june 2013 the Russian parliament passed a law that prohibits “gay propaganda”. This includes a ban on the rainbow, the symbol of the gay community.''
Naar aanleiding van dit verbod heeft Yuri de site putinarainbow.com opgericht. Het is een tegen geluid op dit verbod. Wat ik het meest bijzonder vind aan dit werk, is dat Yuri zoveel mensen heeft bereikt met zijn boodschap. Ik hoop ook ooit zo'n project te kunnen maken. 

http://yuriveerman.nl/Koppie-Koppie-1


''In the current debate about privacy and safety there seems to be a default response in almost every discussion. Wheather you ask someone if they mind camera surveillance, passports with RFID chips, body scans on airports, or the blurry and ever-changing terms of services of social media, 'I've got nothing to hide' seems to be the proper answer in almost any case. The problematic part of this optimistic reflex is not so much the fact that it's not true (after all everybody has got something to hide), it's the fact that people seem to think that all the information they are 'sharing' is harmless.''

Ik vind het erg bijzonder hoe erg onze privacy eigenlijk al is verpest op het internet. Naar mijn idee weet de overheid alles, net als facebook en instagram. Toch betrap ik mij er zelf ook op dat ik klakkeloos algemene voorwaarden accepteer. Dit onderwerp is erg actueel en spreekt mij aan, omdat ik denk dat iedereen wel algemene voorwaarden accepteert zonder ze te lezen.
Het werk van Yuri heeft een humoristisch tintje. Ouders hebben geaccepteerd dat ze foto's van hun kinderen mogen worden gebruikt voor commercieel hergebruik. Dus alle recht om deze foto's op mokken te verkopen. Het werk schud je even wakker eigenlijk en laat zien wat bedrijven dus met jouw gegevens kunnen doen als je alles maar blijft accepteren.

woensdag 22 maart 2017

KaDe

Donderdag 9 maart zijn we met de klas naar KaDe in Amersfoort geweest. Deze tentoonstelling ging vooral over het maakproces. Ik vond de werken los van elkaar erg interessant. Maar het was moeilijk om de werken aan elkaar te koppelen. Ik zag niet zo goed een verbintenis tussen de werken. Maar bij sommige dan weer wel. Wat mij het meeste aansprak waren de werken in zwart-wit. Ik vond veel werken daarvan een soort röntgen effect hebben en dat inspireerde mij weer voor mijn project. Het heeft mij gedeeltelijk op een ander pad gebracht.






Jim Jarmusch

Het werk van Jim Jarmusch sprak mij erg aan. Je ziet in zijn werk veel ogen en gezichten verwerkt, dit vond ik minder interessant, omdat het ook niet past bij mijn ondergrondse. Wat mij wel erg aansprak was de stijl waarin hij werkt. Hij werkt met negatief, voor mij een soort röntgen idee. Het kwam voor mij heel erg in de sfeer van röntgen scans. Ik was met mijn onderzoek al bezig met smokkelen. Dus ik kreeg hierbij het idee om röntgen scans te maken van smokkelvoorwerpen.


Frans Franciscus
In dit schilderij zie je de ideeën van de schilder die is afgebeeld rondzweven, terwijl hij het op het doek schildert. Het beeld voor mij een soort oneindigheid uit, omdat ideeën oneindig door kunnen gaan. En vaak is dit ook het gevoel wat ik krijg als ik begin met een werk.


Onbekend
Dit schilderij sloot een beetje aan bij mijn ISA idee over spiegels. Ik vind het interessant dat er iets wordt bedekt, maar eigenlijk ook wordt onthuld via de spiegel.






Willem Wits
Dit werk vond ik erg bijzonder, omdat er een heel duidelijk proces is. Hij heeft zijn proces heel duidelijk weergegeven door al deze briefjes op te hangen. Ook vind ik het sterk dat het in zijn slaapkamer hangt, omdat je vaak ideeën meeneemt naar je dromen en er misschien soms niet van kan slapen. Je staat er mee op en je gaat er mee naar bed.


Onbekend
De techniek van dit werk sprak mij alleen aan. Het werken op zwart papier met wit materiaal.


Toy Story
Toy story is voor mij een film die ik vroeger misschien wel 50 keer heb gekeken. Vooral deel 2, deze scène waarin Woody helemaal wordt opgepoetst heb ik nooit op deze manier bekeken. Je ziet eigenlijk hoe zo'n pop in het echt wordt gemaakt, maar ook hoe hij wordt geanimeerd.

Friedrich Kunath
Dit werk heeft vooral een humoristisch tintje, wat ik erg leuk vind(mag ik niet zeggen iknow). Heel veel mensen hebben de neiging om bijvoorbeeld een douchegordijn  open te trekken. Het is vrij vanzelfsprekend dat er niks achter zit, maar toch doe je het. Echt bijzonder vond ik het werk niet daarentegen.  



Voor de laatste opdracht in het museum moesten we een schets maken. ik ben vooral geïnspireerd door de techniek van Jim Jarmusch, nouja vooral de sfeer. Ik wil graag gaan werken met het nabootsen van röntgen. Door met wit en blauw krijt op zwart papier te werken. Ik ga röntgen scans van voorwerpen maken.



maandag 20 maart 2017

POP deel 2

Persoonlijk ontwikkelingsplan deel 2

In het volgende halfjaar wil ik mij meer bezig houden met mijn eigen werk in mijn vrije tijd. Het bezoeken van kunst gerelateerde evenementen  is ook een belangrijk onderdeel voor mij om mij meer te verdiepen in de opleiding. Na het gesprek 21 maart ben ik tot de conclusie gekomen dat dit ligt aan mijn zelfdiscipline. Zelfdiscipline vind ik een moeilijk onderwerp, omdat ik niet goed weet waar het aan ligt bij mij. Ik moet mijzelf eigenlijk aanleren om dingen gewoon te doen en om dingen concreter te maken. Ik wil proberen om te beginnen met taken concreet maken voor mijzelf, zodat ze makkelijker uit te voeren zijn.

1.    Mijn plan voor dit semester is om minstens 4 tentoonstellingen/musea te bezoeken en hierover te schrijven op mijn blog. Stap 1 is 4 tentoonstellingen uitkiezen. Stap 2 is 4 data inplannen om dit bezoek waar te maken. En stap 3 is tijd inplannen om hierover te schrijven. 
     Ook wil ik minstens 1 keer per 2 weken een kunstenaar opzoeken(of 1 die ik ben tegengekomen) en daar meer achtergrond informatie over opzoeken. En mijn mening over hun werk uitschrijven. Stap 1 hiervan is dat ik in mijn planning een gaatje moet vinden om naar kunstenaars te zoeken. Stap 2 is tijd inplannen om over deze kunstenaars te schrijven. 

Ik wil mij meer bewust worden van de keuzes die ik maak in mijn werk, dus ik zal meer vooronderzoek moeten doen, voordat ik echt begin met het maken. Doordat ik meer vooronderzoek heb, kan ik kiezen uit verschillende opties. En daardoor bewust bepaalde richtingen kiezen. En tijdens het maken zal ik kritisch moeten kijken naar de voortgang tot zover. Of als ik iets heb gemaakt er verder op doorgaan, zodat er meerdere versies ontstaan.  

2.    Ik wil tijdens het maken van mijn werk procesfoto’s maken en deze steeds bekijken en er iets bijschrijven. Een soort logboek bijhouden bij mijn werkstukken. (zoals bij Skills Ruimte Schaalmodellen) Ik ga na het maken van een experiment of onderzoek steeds reflecteren en oordelen.


POP Deel 1

Schema kernkwaliteiten:
Kernkwaliteit:  Geduldig                è                                                      Valkuil: Afwachtend
                                                                                                                                                   
Allergie : Arrogantie                                     ç                                                      Uitdaging: Discipline


Kernkwaliteit: Behulpzaam                          è                                                      Valkuil: Slaafs
                                                                                                                                                   
Allergie : Pessimisme                                    ç                                                      Uitdaging: Confronteren


Kernkwaliteit: Flexibiliteit                            è                                                      Valkuil: Opoffering
                                                                                                                                                   
Allergie : Drammerig                                    ç                                                      Uitdaging: Standvastigheid


Kernkwaliteit: Enthousiasme                      è                                                      Valkuil: Impulsiviteit
                                                                                                                                                   
Allergie : Eigenzinnig                                    ç                                                      Uitdaging: Grenzen stellen


Kernkwaliteit: Verdraagzaamheid             è                                                      Valkuil: Grenzeloos
                                                                                                                                                   
Allergie : Langdradig                                     ç                                                      Uitdaging: Lef




Actieplan Kernkwaliteiten
In de toekomst wil ik proberen om sneller iets aan te pakken, zodat ik minder afwachtend ben. Zoals bij de afgelopen opdrachten bij Anders Zien wist ik niet hoe ik bepaalde camera technieken moest gebruiken. Ik wachtte af tot de volgende les om het te vragen, maar ik had het ook voor de les kunnen vragen, zodat ik de opdracht op tijd af had.
Ik ben vaak erg behulpzaam en neem al snel taken op me, in plaats hiervan kan ik de volgende keer beter zorgen dat er een duidelijke taakverdeling komt. Zo heb ik toch de taak om een taakverdeling op me genomen en neem ik toch initiatief.
Flexibiliteit is wel een pluspunt bij mij, ik heb hierbij nog nooit echt dingen moeten opofferen. Dus ik denk ook niet dat dit een valkuil zal worden in de toekomst.
Ik word snel enthousiast als we nieuwe opdrachten krijgen, waardoor mijn brein snel op hol slaat en ik impulsieve beslissingen maak. Het lijkt mij beter om eerst al mijn ideeën op te schrijven en er even een nachtje of twee over te slapen. Dan kan ik mijn ideeën nogmaals bekijken en beter nadenken over mijn keuzes.
Meestal ben ik het met alles eens, of ik zeg dat ik het er mee eens ben, omdat ik geen zin heb om moeilijk te doen. Maar het zou beter zijn om ook meer mijn eigen mening in groepsprojecten naar voren te laten komen. Met het afgelopen groepsproject heb ik hier geen last van gehad. Maar in de toekomst wil ik hier wel op gaan letten. Ik moet meer mijn mening en ideeën in de groep gooien.




Wat heb ik eraan gedaan de afgelopen periodes:
Ik heb meer vragen gesteld tijdens de lessen, waardoor ik beter met mijn huiswerk aan de slag kon. Zoals bij De Hel: Ik heb feedback gevraagd van klasgenoten, hierdoor kon ik de opdracht sneller weer oppakken en verbeteren.
Ik heb met het groepsproject van De Hel minder taken op mij genomen en geprobeerd om steeds de bemiddelaar te spelen in de groep, dit werkte goed voor mij en de groep. Ik heb het initiatief genomen om een taakverdeling te maken.
Bij elke nieuwe opdrachten die we kregen heb ik eerst een soort  brainstorm gemaakt van woorden en zinnen die bij me opkwamen. Zo kon ik dingen wegstrepen en uitwerken. Ik heb op deze manier beter kunnen nadenken over de keuzes die ik maakte binnen de opdracht. Ik heb ook het idee dat mijn opdrachten zo meer doordacht zijn en er een beter verhaal achter ontstaat.
En als laatste heb ik in de klas en in de groep waarin ik werk duidelijk mijn mening naar voren laten komen. Ik heb het idee dat ik nu actiever deel kan nemen in de lessen en projecten.


Eigenlijk heb ik al mijn doelen wel bereikt waar ik heel blij mee ben. Ik hoop dat ik het ook zo kan volhouden.

Mirror Complexities Test 1 ISA

Voor mijn ISA over spiegels heb ik een aantal spiegels ingeslagen. Ik heb ze op een hoop neergelegd om te kijken wat het doet. Dit onderzoek is gebaseerd op toevalligheden die ik zag zoals de stoel die werd gespleten door de spiegels. Hetzelfde geld voor de banaan, ik ben gaan kijken op welke manieren ik deze in de spiegels kon vastleggen.












Fotografie in de tuin van mijn oma

Mijn oma woont op een boerderij waar altijd veel troep en rare opstapelingen van spullen zijn te vinden. Ik vind het altijd erg fijn om hier rondom het huis op zoek te gaan naar interessante beelden. Omdat ook elke keer de troep wordt verplaatst, vervangen of weggegooid ontstaan er steeds weer nieuw bevindingen.





Inspiratie

Het idee dat je iets of iemands vormen laat zien dmv een doek vind ik erg interessant. Het geeft een soort spook effect en een verlaten sfeer. 


Inspiratie: Videomapping


In de 2e seminar periode had ik mij ingeschreven voor videomapping, helaas kon ik hieraan niet deelnemen door omstandigheden. Maar ik vind deze techniek wel heel interessant en wil er graag in de toekomst mee oefenen. Het lijkt mij vooral interessant om op lichamen te projecteren. Hieronder een aantal voorbeelden.



Tijdens Playground heb ik NONOTAK bekeken. Ze hadden een installatie waarin ze gebruik maakten van lichten en muziek. Ik vond deze vooral erg vet, wat ik eigenlijk niet mag zeggen. Maar wat mij erg aansprak is de combinatie van lichten en muziek, het lijkt me interessant om hier zelf ook mee aan de slag te gaan. Hieronder een video van het werk. 




Inspiratie: Creatieve Therapie

Tijdens mijn opleiding creatieve therapie werd er vaak gevraagd om een portret te tekenen vanuit 1 lijn zonder je potlood van het papier te halen. Ik vond de uitkomsten van deze manier van werken vaak er interessant. Het lijkt mij interessant om zoiets uit te proberen met schmink op iemands gezicht. Veel mensen hebben vaak 2 kanten of diepe gevoelens. Ik denk dat ik die kanten en gevoelens goed zou kunnen overbrengen op deze manier. 






Inspiratie


Een object of voorwerp in een andere vorm uitvoeren, waardoor het een ander gevoel oproept en misschien een andere betekenis krijgt.


De tekst bij deze afbeelding zegt eigenlijk al genoeg.


Een andere taal als het om beeld gaat, deze lippen symboliseren eigenlijk de schaamlippen van een vrouw. Hierdoor wordt het eigenlijk gecensureerd. 




De werking van licht vind ik ook altijd erg interessant, hier is een manier om licht uit te beelden weergegeven. Het zijn verschillende kleuren draad.

Inspiratie: Spiegels

Voor 1 ISA idee wil ik graag spiegels onderzoeken. Ik wil onderzoeken wat je ermee kan vertellen, hoe je ermee kunt werken en wat ik er zo interessant aan vind. Hieronder een aantal inspiratie plaatjes.


Dit is een 3D werk die is gespiegeld, dit is dus een letterlijke manier van iets spiegelen. Uitgewerkt in een sculptuur. Het werk is van David Altmejd, hij werkt regelmatig met spiegeltechnieken.


Dit werk is ook van David Altmejd. Hier heeft hij ook een sculptuur gebouwd maar deze keer met spiegels als materiaal. 


David Altmejd. Hij heeft hier een futuristisch mensfiguur gebouwd met spiegels.


Dit idee sprak mij ook aan, iets in een spiegel laten zien wat zich in de ruimte erachter bevind. In dit geval staat het ook symbool ergens voor.



Tijdens mijn onderzoek kwam ik erachter dat je ook iets kan spiegelen dmv water. Het lijkt mij interessant om deze techniek te combineren met gewone spiegels.


zondag 19 maart 2017

Anders Zien: Composities

Voor het vak 'Anders Zien' ben ik de stad ingegaan om foto's te maken. Ik ben op zoek gegaan naar zoveel mogelijk interessante composities.